دوره 7، شماره 1 - ( 3-1399 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 32-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadpour K, Saligheh M, Darvishi Bloorani A, Raziei T. Analysis and Comparing Satellite Products and Simulated of AOD in West Iran (2000-2018). Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2020; 7 (1) :15-32
محمدپور کاوه، سلیقه محمد، درویشی بلورانی علی، رضیئی طیب. واکاوی و مقایسه تولیدات ماهواره‌ای و شبیه‌سازی شده AOD در تحلیل گردوغبارهای غرب ایران (2000-2018). تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1399; 7 (1) :15-32

1- دانشگاه خوارزمی تهران ، Kawe.m@hotmail.com
2- دانشگاه خوارزمی تهران
3- دانشگاه تهران
4- مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری کشور
گردوغبار، تحت تاثیر تعامل سیستم اتمسفر زمین بوده و با تغییر در انرژی تابشی، شیمی و فیزیک اتمسفر، اقلیم یک منطقه را تحت تاثیر قرار می­دهد. بنابر ضرورت نقش گردوغبارها و پراکنش فضایی-دینامیکی گسترده آنها و نیز وجود تکنیک­های پیشرفته سنجش از دور و مدلسازی در شبیه­سازی گردوغبار، در پژوهش حاضر سعی در مقایسه، کمی­سازی و شبیه­سازی رفتار گردوغبار با استفاده از عمق نوری آئروسل (AOD) MODIS  و MACC گردید. میزان همبستگی پیرسون بین داده­ها نشان داد که در منطقه مورد مطالعه بین سنجنده و مدل ارتباط معنی­داری وجود دارد و کمترین همبستگی در استان همدان مشاهده شد. توزیع سالانه AOD نمایان ساخت که مقدار گردوغبار دارای دو دوره فعال (2000-2010) و غیر فعال (2010-2018)  بود. همچنین، توزیع ماهانه AOD نشان داد که منطقه مورد مطالعه در ماههای آوریل تا آگوست دارای بیشترین غلظت گردوغبار است؛ که همخوانی ماهانه AOD بین مدل و سنجنده به تفکیک استان در ماه­های مرطوب (دسامبر تا مارس) بیشتر از ماه­های خشک (آوریل تا نوامبر) است. توزیع مکانی گردوغبار در هر دو سنجنده و مدل دارای الگوی کلی مورب مکانی جنوبی-شمالی است و با افزایش عرض جغرافیایی از مقدار آن کاسته می­شود، اما این تغییرات در MODIS منظمتر از MACC است.
واژه‌های کلیدی: عمق نوری آئروسل (AOD)، MACC، MODIS، غرب ایران
دریافت: 1398/1/20 | پذیرش: 1398/4/5 | انتشار: 1399/3/27