دوره 7، شماره 3 - ( 9-1399 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 124-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jaberi P, Sabetghadam S, Ghader S. Visibility prediction during fog and precipitation using the WRF model over Tehran. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2020; 7 (3) :107-124
جابری پریسا، ثابت قدم سمانه، قادر سرمد. پیشبینی کاهش دید ناشی از مه و بارش در منطقه تهران با استفاده از مدل WRF. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1399; 7 (3) :107-124

1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تهران ، ssabet@ut.ac.ir
دید افقی از مهم­ترین ویژگی­های نوری جوّ به‌شمار می­رود و پیش‌بینی آن از جنبه­های گوناگون اهمیت دارد. هدف از مقاله حاضر، پیشبینی کاهش دید ناشی از مه و بارش با استفاده از مدل WRF در منطقه تهران است. دو مطالعه موردی در 7 مارس 2013 و در11 ژانویه 2014 با کاهش دید افقی به دلیل رخداد بارش برف و مه برای بررسی انتخاب شده‌اند. برای پیش‌بینی دید از چهار روش پارامترسازی SW99، FSL، AFWA و UPP1 استفاده شده‌است این چهار روش پس از کدنویسی، در مدل پیش­بینی عددی WRF پیاده سازی می­شوند و مقادیر پیش­بینی شده در نهایت با دید مشاهداتی مقایسه می­شوند. نتایج نشان می­دهند که تمام روش‌ها، رخداد کاهش دید را پیش‌بینی می­کنند، اما به نظر می‌رسد کارآیی روش به نوع پدیده مورد مطالعه بستگی دارد؛ به طوری­که پیش‌بینی دید در هنگام رخداد برف نسبت به رخداد مه از دقت بیشتری برخوردار است. نتایج بررسی عوامل ایجاد خطا نشان می­دهد که در پیش‌بینی‌ مربوط به دما و دمای نقطه شبنم فرابرآورد وجود دارد. هم­چنین خطا در تخمین رطوبت نسبی در بسیاری از موارد مثبت است که متعاقباً منجر به ایجاد خطا در پیش­بینی دید، به­ویژه در هنگام رخداد مه، می­شود.

واژه‌های کلیدی: مه، بارش، دید افقی، پیش بینی، مدل
دریافت: 1398/2/11 | پذیرش: 1398/11/27 | انتشار: 1399/12/2