دوره 8، شماره 1 - ( 3-1400 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 36-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

aalinejad M H, Jahanbakhsh ASL S. Simulation of runoff from Gamasiab basin snowmelt with SRM model. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2021; 8 (1) :21-36
عالی نژاد محمدحسین، جهانبخش اصل سعید. شبیه‌سازی رواناب ناشی از ذوب برف حوضه گاماسیاب با مدل SRM. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1400; 8 (1) :21-36

1- دانشگاه تبریز ، Aalineghad63@yahoo.com
2- دانشگاه تبریز
تامین منابع آب توسط برف در حوضه­های کوهستانی بعلت خاصیت تاخیر در ایجاد رواناب، ضروری است. بنابراین شبیه­سازی رواناب ناشی از ذوب برف و تغییرات فصلی پوشش آن در مدیریت منابع آب بسیار اهمیت دارد. در این مطالعه، به­منظور برآورد رواناب حاصل از ذوب برف در حوضۀ گاماسیاب، نخست سطح پوشش برف برای سال­های آبی 95 الی 97 با استفاده از تصاویر روزانۀ ماهوارۀ ترا- مودیس با تفکیک مکانی 1 کیلومتر از طریق سامانه گوگل ارث انجین استخراج شد. سپس در محیط نرم­افزارGIS ، مشخصات فیزیوگرافی حوضه به­دست آمد. در مرحلۀ بعد، با واردکردن داده­های پوشش برف، متغیرهای هواشناختی و شاخص­های لازم به مدلSRM ، رواناب ناشی از ذوب برف شبیه­سازی شد. در این شبیه­سازی سال 95-96 برای واسنجی و سال 96-97 جهت اعتبارسنجی مدل در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که، سهم جریان رودخانه از ذوب برف در ماه­های اسفند و فروردین­ماه چشمگیر است، ولی با افزایش درجه­حرارت هوا در اردیبهشت­ماه، سهم باران در جریان پررنگ­تر می­شود. همچنین نتایج شبیه­سازی بیانگر دقت بالای این مدل می­باشد، به­طوری که ضریب تعیین (R2) برای سال­های آبی 95-96 الی 96-97 به ترتیب معادل 93/0 و 9/0 و درصد خطای حجمی آن نیز به ترتیب  (DV) 3/0 و 33/3 به­دست آمد.
واژه‌های کلیدی: برف، سنجش از دور، SRM، مودیس، حوضه گاماسیاب.
دریافت: 1399/1/20 | پذیرش: 1399/5/28 | انتشار: 1400/3/29