دوره 9، شماره 1 - ( 3-1401 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 114-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mortazavi-Asl S K, saeidirezvani N, Rezaei M. Evaluation of the effect of particulate matter and vegetation on the formation of heat and cold islands in Tehran. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2022; 9 (1) :97-114
مرتضوی اصل سید کامیار، سعیدی نوید، رضایی محمود. ارزیابی میزان تاثیر ذرات معلق و پوشش‌گیاهی بر تشکیل جزایر گرمایی و خنک در شهر تهران. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1401; 9 (1) :97-114

1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد امارات متحده عربی
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین ، navidsaeidirezvani@yahoo.com @yahoo.com
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی
گرمایش جهانی و جزایر حراتی شهرها یکی از بزرگ­ترین چالش ­های جهان امروز است. جزایر سرمایی(جزایر خنک) واژه­ایست که در  مقابل جزایر گرمایی قرار می­گیرد و بیان کننده مناطقی از سطح شهر است که نسبت به نواحی اطراف دارای دمای پایین­تری است. در این تحقیق برای بررسی عوامل موثر بر شکل­گیری جزایر خنک و گرمایی شهری، ابتدا با استفاده از پردازش تصاویر لندست و استفاده از الگوریتم تک­کانل دمای سطح زمین به­دست آمد. سپس برای بررسی پارامترهای موثر بر تغییرات دمای سطح زمین؛ معیارهای تغییرات ذرات معلق و تغییرات پوشش­گیاهی درنظر گرفته شد. برای پوشش­گیاهی از شاخص NDVI و برای میزان ذرات معلق از الگوریتم ارائه شده توسط Saraswat و همکاران استفاده شد. مطابق نتایج، بالاترین میزان جزیره­حرارتی به ترتیب در محله بوستان ولایت، شهرک شهید باقری و فرودگاه بودند و پایین­ترین میزان جزایر خنک به ترتیب در بهاران، نیاوران و دربند بود. ضریب پیرسون به­دست آمده از رابطه بین دمای سطح و پوشش­گیاهی 21.29-درصد بود که نشان دهنده رابطه معکوس بین دما و پوشش­گیاهی است، همچنین میزان شاخص پوشش­گیاهی در مناطق گرم و سرد بیانگر این موضوع است. در خصوص رابطه دمای سطح زمین و آلودگی هوا، همبستگی بین این دو پارامتر، برابر با 19.31 درصد بود و مقایسه میزان شاخص آلودگی در مناطق دارای جزایر خنک و گرم نشان داد که رابطه معناداری بین کاهش آلاینده­های هوا و جزایر خنک وجود دارد اما عکس این قضیه چندان صادق نیست.
واژه‌های کلیدی: جزایر خنک، شهر تهران، LST، آلودگی‌هوا
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: تخصصي