دوره 6، شماره 4 - ( 12-1398 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 176-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yaghoobzadeh M, khashei A, Ramezani Y, Hosseini S A. Evaluation the best of selective base period of GCM models to determine meteorological variables of Birjand station in future periods. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2020; 6 (4) :163-176
یعقوب زاده مصطفی، خاشعی سیوکی عباس، رمضانی یوسف، حسینی سیده عاطفه. ارزیابی بهترین دوره پایه انتخابی مدل‌های GCM برای تعیین متغییرهای هواشناسی ایستگاه بیرجند در دوره‌های آتی. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1398; 6 (4) :163-176

1- دانشگاه بیرجند-گروه علوم و مهندسی آب ، m.yaghoobza@birjand.ac.irdeh
2- دانشگاه بیرجند-گروه علوم و مهندسی آب
3- استادیار دانشکده کشاورزی
امروزه تعیین اثر تغییراقلیم برجنبه­های مختلف زندگی بشریت کاملا مشهود است. در چنین شرایطی تعیین دوره پایه که تاثیرات تغییراقلیم نسبت به این دوره تعیین می شود بسیار حائز اهمیت می­باشد. بدین منظور در این تحقیق، با استفاده از مدل­های­ GCM، به ارزیابی دوره­های پایه انتخابی برای ایستگاه سینوپتیک بیرجند پرداخته شد. برای انجام تحقیق، تعداد 27دوره پایه حاصل از 35مدل­گزارش پنجم تغییراقلیم با دوره­های مشابه حاصل از ایستگاه بیرجند مقایسه شدند. همچنین ماه­هایی که بیشترین درصد اختلاف با نتایج مشاهداتی برای متغییر مورد نظر دارند مشخص شد. نتایج نشان داد که برای بارش دوره­های طولانی مدت ولی برای دمای بیشینه وکمینه دوره­هایی مانند 1980-1960 نتایج رضایتبخش ارائه می­نمایند. با این حال در هر سه متغییر هواشناسی، دوره 1990-1960 و دوره­های 31 ساله بهترین دوره­ها از نظر تطابق با داده مشاهداتی می­باشد. در بین­ماه­های سال نیز ماه­های گرم جولای تا سپتامبر در مورد بارش و ماه­های سرد دسامبر تا فوریه در مورد دمای کمینه و دمای بیشینه بیشترین درصد خطا نسبت به بقیه ماه­ها را دارند.
دریافت: 1397/11/1 | پذیرش: 1398/10/10 | انتشار: 1398/12/27