دوره 11، شماره 2 - ( 6-1403 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kamanroudi Kojouri M, Fashi H, Barati Sadeh S. The effect of the delay in the real estate acquisition process for the construction of highways on the neighborhoods in the metropolis of Tehran (case study: Shoush highway in Tayyab neighborhood in district 15 of the municipality). Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2024; 11 (2)
کمانرودی کجوری موسی، فصیحی حبیب اله، براتی سده شهلا. تأثیر تأخیر فرایند تملک املاک و مستغلات برای احداث بزرگراه‌ها بر محله‌ها درکلان‌شهر تهران (مورد مطالعه: بزرگراه شوش در محله طیب در منطقه 15 شهرداری). تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1403; 11 (2)

1- دانشگاه خوارزمی ، kamanroudi@khu.ac.ir
2- دانشگاه خوارزمی
یکی از سیاست‌های حل مشکلات حمل‌و نقل و ترافیک شهرها، گسترش شبکه بزرگراهی‌ است. فرایند ساخت این معابر به دلایل مختلف، ازجمله به دلیل عدم تملک به موقع املاک و مستغلات مورد نیاز، با تأخیر طولانی‌‌ و پیامدهای نامطلوب ناشی از آن‌ مواجه می‌شود. هدف این مقاله، شناخت تأثیر تأخیر در فرایند تملک املاک و مستغلات در ساخت بزرگراه شوش در محدوده  محله طیب در منطقه 15 شهرداری تهران است. جامعه آماری شامل 253 قطعه زمین و 1139 نفر جمعیت ساکن در محدوده اجرای این پروژه و مدیران مرتبط به آن در شهرداری این منطقه است. حجم نمونه ساکنین محدوده اجرای این پروژه، 281 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران و با خطای 5% محاسبه شد. داده و اطلاعات به دو روشکتابخانه‌ای و پیمایشی و در 5  معیار اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، ترافیکی و محیط‌زیستی و 13 گویه مرتبط به آن‌ها به دست آمده است. در مطالعات پیمایشی، از جامعه نمونه ساکنین محدوده اجرای این پروژه پرسشگری به عمل آمد. نمونه‌گیری این جامعه به روش تصادفی ساده منظم انجام شد. با مدیران مرتبط به این پروژه مصاحبه نیمه‌ساختاریافته به عمل آمد. تعداد مصاحبه‌ها به روش اشباع نظری و با آغاز از شهردار ناحیه 1 شهرداری منطقه 15 انجام شد. برای پردازش و تحلیل داده و اطلاعات از نرم‌افزارهای SPSS و GIS و آزمون آماری T-Test استفاده شد. براساس یافته‌ها، از ابتدای اجرای این پروژه، ارائه خدمات عمومی به ساکنین، امکان گذران اوقات فراغت، ارزش زمین و مسکن و تعداد مشاغل در محدوده اجرای این پروژه کاهش پیدا کرد.

دریافت: 1403/2/9 | پذیرش: 1403/3/6 | انتشار: 1403/6/20