دوره 11، شماره 2 - ( 6-1403 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

hamedi N, esmaeily A, faramarzi H, shabani S, mohseni B. Analysis of Wildfire Hazard Potential in Zagros Forests: Investigating Spatial and Temporal Changes and Influential Factors. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2024; 11 (2)
حامدی نگار، اسماعیلی علی، فرامرزی حسن، شعبانی سعید، محسنی بهروز. تحلیل پتانسیل خطر آتش‌سوزی در جنگل‌های زاگرس: بررسی تغییرات مکانی و زمانی و عوامل مؤثر. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1403; 11 (2)

1- دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته
2- دانشگاه تربت مدرس
3- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان ، saeidshabani07@gmail.com
4- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
آتش‌سوزی جنگل پدیده‌ای طبیعی و در عین حال یک تهدید بالقوه با اثرات محیطی، اکولوژیکی و فیزیکی می‌باشد. با توجه به اهمیت پیش‌بینی خطر آتش‌سوزی جنگل، این تحقیق مناطق خطر وقوع حریق در جنگل‌های زاگرس را شناسایی و به بررسی تغییرات پتانسیل خطر آتش‌سوزی در سری‌های زمانی مختلف پرداخته است. جهت رسیدن به این هدف، با فازی‌سازی لایه‌ها از روش تحلیل شبکه‌ای و روش میانگین وزنی مرتب استفاده گردید. آتش‌سوزی جنگل‌های زاگرس شهرستان لردگان با استفاده از تصاویر ماهواره لندست و مادیس در بازه زمانی سال‌های 2000، 2007 و 2014 مشخص و عوامل مؤثر برآتش‌سوزی بررسی شد. سپس مناطق پرخطر طبقه‌بندی و مساحت مناطق مستعد آتش‌سوزی و تعداد زون‌ها مشخص گردید. در روش تحلیل شبکه‌ای، بیشترین وزن‌ها را عوامل فاصله از مناطق مسکونی و جاده، شاخص  GVMIو حداکثر دمای روزانه هوا (به ترتیب با وزن‌های 209/، 198/0، 09/0 و 0716/0) بدست آوردند. تحلیل سری زمانی نقشه‌ها نشان داد از عوامل مؤثر بر وقوع حریق در مناطق بحرانی، عامل فاصله از جاده و مناطق مسکونی، شیب، جهت، شاخص GVMI، NDVI و حداکثر دما بیشترین تأثیر را در ایجاد حریق داشتند. سناریوی سطح ریسک پایین و مقدار اندک جبران نیز با میزان ROC بالاتر از 7/0 به‌عنوان بهترین مدل ریسک آتش‌سوزی جنگل برآورد گردید. بر اساس یافته‌ها، تهیه نقشه مناطق مستعد آتش‌سوزی و همچنین بررسی و تحلیل سری زمانی عوامل مؤثر بر آتشسوزی در سال‌های مختلف، به عنوان گامی موثر در کمک به حافظان جنگل و مسئولین و جهت برنامه‌ریزی و اجرای عملیات پیشگیرانه در مناطق پرخطر مفید است.

دریافت: 1403/3/27 | پذیرش: 1403/6/21 | انتشار: 1403/6/21